Martely.EU

Geocaching - Kalandtúra GPS-szel

A geocaching szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi, játék, mely a kincskeresés ősi szenvedélyére alapozva egyesíti a modern technikát (GPS, Internet) a természetjárással, a turizmussal és az ismeretterjesztéssel.

 

geocaching Mártlély csongrád megyeA geocaching (ejtsd: geokesing, a görög geo = föld és az angol cache = rejtekhely szavakból)  játékban már kellő jártassággal rendelkező személyek egy valamilyen szempontból (földrajzi, történelmi, kulturális stb.) érdekesnek tartott helyszínen, vagy annak közelében elrejtenek egy ládát (ez a geoláda), melynek helyét GPS vevőkészülék segítségével bemérik, majd a koordinátáit - a helyszín leírásával együtt - közzéteszik a játék internetes honlapján. A játék többi résztvevője a koordináták alapján ezt a rejtekhelyet keresi meg, feljegyzi a ládában található jelszót, amelynek segítségével rögzítheti a megtalálás tényét a honlapon. A bejelentkezéskor mindenki közkinccsé teheti a keresés közben szerzett személyes tapasztalatait, valamint a helyszínnel kapcsolatos ismereteit, és az ott készített fotóit is; ezáltal a honlap az évek során egy hatalmas, több ezer ember által szerkesztett, folyamatosan bővülő online útikönyvvé válik, ahol érdekességek sokasága lelhető fel a föld természeti és kulturális értékeiről.

A geoládákat persze nem lehet könnyen megtalálni. Gondosan elrejtett helyeken vannak, fák odvában, sziklák rejtekében. Ezért kell a GPS.


A Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület honlapján (www.geocaching.hu) pontosan rögzítik a Magyarországon lévő geoládák helyét, és az itt található koordináták alapján indulhatunk megkeresni egy-egy ládát. Később ugyanezen a honlapon a sikeres kincskeresők regisztrálhatják is, hogy ráleltek a kincsre.

Hogy Mártély környezetében hol találhattok elrejtett ládákat és mik a koordinátáik, azt megkereshetitek a geocaching.hu oldalon. Egyszerűen írjátok be a keresés mezőbe a Mártély szót. Hadd emeljem ki az alábbi linken található geoládát, ami alapos térkép-vizsgálat után GPS nélkül is felkutatható:

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=432

Ez a láda az élő Tiszán az egyik földút melletti fák közt rejtőzik.

További tudnivalók a ládákról

Hagyományos geoláda

A hagyományos geoláda egy vízhatlan (eredetileg élelmiszertároló) doboz, benne egy szabvány magyar és angol nyelvű üzenet a véletlenül megtalálók részére, egy napló-füzet (logbook) és egy íróeszköz, valamint kisebb ajándékok (kincsek), melyek a megtalálót illetik, de ezt csak akkor illik elvinni, ha ő maga is hozott magával másikat, amivel kicseréli. Így a következő sikeres játékosoknak sem kell üres kézzel távozniuk. (A játék honlapján megtalálható a láda mérete, ami a cserélendő ajándékok mérete szempontjából hasznos adat.) A ládába tilos élelmiszert, édességet, csokit stb. helyezni, mert ezek egyrészt hűtés nélkül idővel tönkremennek, másrészt odavonzzák a közelben élő állatokat, amik megrongálhatják a ládát vagy annak környékét.

A napló-füzet tartalmazza a láda adatait: nevét, rövidített nevét, földrajzi koordinátáit, az elrejtő személyét, a rejtés idejét, továbbá egy jelszót. A füzetbe röviden fel kell jegyezni a megtalálás pontos idejét, körülményeit és a megtaláló nevét. A jelszó feljegyzése és az ajándékcsere után a ládát vissza kell rejteni, lehetőleg úgy, hogy a közelben tartózkodók ne szerezzenek tudomást róla.

Virtuális geoláda

Virtuális geoládát általában akkor „telepítenek”, ha az egyébként érdekes helyen nem lehet rongálás nélkül (vagy nem szabad - például műemlék esetén) biztonságosan ládát rejteni. Ekkor a terepen leolvasható vagy megfejthető jelszó jelenti a kincs megtalálását.

Multi geoláda

A multi geoláda több, egymással szerves vagy logikai kapcsolatban lévő helyeken elhelyezett virtuális és hagyományos ládák összessége. Annak érdekében, hogy a játékosok a multi geoláda minden helyszínét felkeressék, az egyes helyeken jelszórészleteket, vagy a következő állomáshely(ek) koordinátáit kell megtalálniuk.

Mozgó geoláda

A mozgó geoláda olyan hagyományos vagy virtuális láda, mely állandóan változtatja a helyét. Az aktuális koordinátáit a játék honlapjáról lehet megtudni, levadászása után egy külön honlapon kell bejelentkezni (ahol megtudható a játék honlapjára való bejelentkezéshez szükséges jelszó), továbbá meg kell adni az új koordinátáit és az új jelszót. E ládatípusnál többször is lehet "megtaláltam" bejegyzést tenni (loggolni), de nem egymást követően.

Utoljára frissítve: Szombat, 02 Február 2013 22:06
Mártély turistatérkép

Látnivalók, érdekességek

 • Mártélyi Festők Dombja
  Mártélyi Festők Dombja

  A Festők dombja a Mártélyon alkotott, elhunyt művészek emlékét őrzi.

 • Késmárki-féle szélmalom
  Késmárki-féle szélmalom

  Mártély határában viszonylag kevés szélmalom működött, mert az őrlést a közeli tiszai vízimalmok végezték. Jórészt a tanyavilágban lakók igényeinek kielégítésére épült a 19. század közepén, a községtől 1 km-re a malom.

 • Ártéri tanösvény
  Ártéri tanösvény

  A Mártélyi Tájvédelmi Körzet legújabb létesítménye az ún. Ártéri tanösvény, mely a terület északi "korhány" elnevezésű részterületét mutatja be.

Éttermek, vendéglők

 • Hullámtér Vendéglő
  Hullámtér Vendéglő

  Az 1990-es évek elejétől kezdve melegkonyhás étterem.

  Jelenleg átalakítás alatt, de már üzemel. Részletek később ugyanitt.

 • Lángosos és fagyizó a főtéren
  Lángosos és fagyizó a főtéren

  Nyitvatartás:

  H-P: 5:00 - 20:00
  Sz-V: 7:00 - 10:00

  További információk hamarosan.

 • Bütyök Csárda
  Bütyök Csárda

  NEM ÜZEMEL! A Csárda 2011.június 13-án sajnálatos módon leégett. Frissítések várhatóak itt!

Mártély, Mindszent lovas sétakocsi

Lájkolj minket!

VÍZÁLLÁS

Vízállás Tisza | Vízállás Tisza folyó - Mindszent

Kapcsolat

1. Kérdések a honlappal, tartalommal kapcsolatban
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
Skype: novakhun
Tel.: +36 30 / 652 47 15
Turisztikai információk, tanácsadás
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
Tel.: +36 30 / 273 39 74
Tel.: +36 30 / 652 47 15
Hirdetésfelvétel, médiaajánlat
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
Tel.: +36 30 / 652 47 15